Инфлацията в Турция е скочила през май, показват официалните статистически данни, засилвайки

...
Инфлацията в Турция е скочила през май, показват официалните статистически данни, засилвайки
Коментари Харесай

Турция я застигна и висока инфлация

Инфлацията в Турция е скочила  през май, демонстрират формалните статистически данни,  засилвайки натиска върху централната банка още веднъж да увеличи лихвените проценти , до момента в който не престават паниките за силата на турската стопанска система, оповестява " Франс прес ", написа news.bg.

Три седмици преди изключителните президентски и парламентарни избори на 24 юни, които ще дадат на президента Реджеп Тайип Ердоган засилени управнически пълномощия,  потребителските цени са нарастнали с 12,15 %  за годината от май 2017 година насам.

Инвеститорите показаха опасения, че  държавното управление не прави задоволително, с цел да се бори с инфлацията  на фона на признаците, че  стопанската система прегрява , като лирата е поевтиняла с съвсем 20 % от началото на годината.

Централната банка през предишния месец се опита да поддържа турската валута със незабавно повдигане на лихвите с 300 базисни пункта, а също по този начин и посредством опростяване на паричната си политика.

Турската валута се повиши с 0,7 % по отношение на $ до 4,6 лири за един щатски $.

Рейтинговата организация " Мудис " в петък разгласи, че ще намерения за  ново намаление на кредитния рейтинг  на турската стопанска система, който към този момент е покрай " отпадък ", изтъквайки безпокойството поради икономическото ръководство и ерозията на доверието на вложителите.

Ердоган неведнъж прикани за по-ниски лихвени проценти , с цел да бъде подтикван растежа, позиция, която съгласно анализатори е  подкопала независимостта на централната банка .

Но предходната седмица турският вицепремиер Мехмет Шимшек и гуверньорът на централната банка Мурат Четинкая увериха задграничните вложители в Лондон, че  страната е поела ангажимент за битка с инфлацията и реализиране на промени .

Публикуваните през днешния ден данни също по този начин разкриха най-високото годишно нарастване на транспортните разноски - нарастване с една пета от предходната година.

Централната банка би трябвало да организира идващото си съвещание в четвъртък, като всички погледи са ориентирани към това дали ще последва изключителното покачване на лихвите с ново нарастване.

Ала икономисти от Лондон акцентират, че внезапното повишаване на инфлацията надали ще провокира ново нарастване на лихвите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР